Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Χαιρετισμός στους συντρόφους στα Βαλκάνια από την Τζότι Μπραρ


Χαιρετισμός στους συντρόφους στα Βαλκάνια από την Τζότι Μπραρ (CPGB-ML [Κομμουνιστικό Κόμμα Μ. Βρετανίας-ΜΛ]στην εκδήλωση «Ήττα του ΑμερικανοΝΑΤΟικού άξονα», Αθήνα 27 Ιανουαρίου 2023.

Η αντιιμπεριαλιστική ενότητά σας είναι ζωτικής σημασίας για όλη την Ευρώπη

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζουμε τους συντρόφους από τα Βαλκάνια που συναντώνται σήμερα στην Αθήνα.

Σε συνέχεια της διάσκεψής μας στο Βελιγράδι τον Δεκέμβριο, είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτή την περιφερειακή πρωτοβουλία να αρχίζει να επεκτείνει την εμβέλεια και να βελτιώνει την οργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή πλούσια σε επαναστατική και αντιιμπεριαλιστική ιστορία και παραδόσεις. Οι ελληνικές, γιουγκοσλαβικές, αλβανικές και βουλγαρικές μάζες πολέμησαν επαναστατικούς πολέμους ενάντια στη ναζιστική φασιστική κατοχή και για τη σοσιαλιστική απελευθέρωση. Ενώ η επανάσταση της Ελλάδας πνίγηκε στο αίμα, άλλα βαλκανικά έθνη μπόρεσαν να απελευθερωθούν, για ένα διάστημα, από τον ασφυκτικό κλοιό της καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και να ακολουθήσουν έναν δρόμο ανεξάρτητης σοσιαλιστικής ανάπτυξης.

Όποιες κι αν είναι οι διαφορές στην προσέγγισή τους για την εφαρμογή του σοσιαλισμού, όποιες κι αν είναι οι δοκιμασίες που επέφερε ο ρεβιζιονισμός και η σινοσοβιετική διάσπαση, το γεγονός παραμένει ότι για τεσσεράμισι δεκαετίες, οι περισσότεροι από τους Βαλκανικούς λαούς είχαν μια ανάπαυλα από τη φτώχεια, από την ανασφάλεια και τον ατελείωτο πόλεμο που ήταν η τύχη τους πριν από το 1945, και στον οποίο όλοι επέστρεψαν μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών κρατών.

Σε όλα τα μέρη των Βαλκανίων, αυτή η περήφανη παράδοση και η ιστορική μνήμη δεν έχουν εκλείψει. Υποφέροντας κάτω από την καταπίεση των δυτικών μονοπωλιακών εταιρειών, των οποίων η οικονομική ληστεία υποστηρίζεται από τις βάσεις του ΝΑΤΟ και από τη μανία των τοπικών νεοναζιστικών συμμοριών των ιμπεριαλιστών, οι λαοί  των Βαλκανίων, όπως κι αλλού στην πρώην Ανατολική Ευρώπη και τα πρώην σοβιετικά κράτη, κοιτάζουν το παρελθόν με αυξανόμενη νοσταλγία για τον πολύ σύντομο χρόνο της απελευθέρωσής τους από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον αδελφοκτόνο πόλεμο.

Καθώς η παγκόσμια αγορά μπαίνει βαθύτερα στην κρίση, οι οικονομικοί κυρίαρχοι των μονοπωλιακών χωρών παλεύουν να επιβιώσουν – εις βάρος των εργαζομένων και εις βάρος ο ένας του άλλου. Από τη μια προσπαθούν να μεταφέρουν το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους συνθλίβοντας το βιοτικό επίπεδο και στίβοντας και την τελευταία ρανίδα κέρδους από την εργασία μας. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και όταν ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα λάβει τι μερίδιο από τα λάφυρα του πλανήτη, ενώνονται στην προσπάθεια τους να καταστρέψουν κάθε χώρα που αντιστέκεται στην ορμή τους για λεηλασία και κυριαρχία.

Καθώς ο πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας συνεχίζεται και η πραγματικότητα παραμορφώνεται μέσα από τα ψέματα της προπαγάνδας, γίνεται πολύ σαφές στους εργαζόμενους στις καταπιεσμένες χώρες ότι έχουν πλευρά να υποστηρίξουν σε αυτόν τον πόλεμο. Η Ρωσία δεν είναι μια επιθετική ιμπεριαλιστική δύναμη που προσπαθεί να ελέγξει και να υπερεκμεταλλευτεί τον κόσμο, ούτε και η Κίνα. Είναι απλώς χώρες των οποίων οι σοσιαλιστικές επαναστάσεις άφησαν στους λαούς τους τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενάντια στις επιδρομές του ΝΑΤΟ.

Κάνοντας αυτό, έχουν χαράξει μια γραμμή οριοθέτησης σε ολόκληρη την υδρόγειο.

Όλοι όσοι επιθυμούμε την ελευθερία από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία καταλαβαίνουμε ότι για να νικήσουμε έναν τόσο ισχυρό εχθρό πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την ενότητα των δυνάμεών μας – πρέπει να σταθούμε μαζί με όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν επίσης τον ίδιο εχθρό.

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα: θα σταθεί στο πλευρό των ιμπεριαλιστών ή στο πλευρό εκείνων που αντιτίθενται στον ιμπεριαλισμό;

Δεν υπάρχει ουδετερότητα σε αυτόν τον πόλεμο, του οποίου τα πλοκάμια γίνονται αισθητά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η συντριπτική οικονομική, στρατιωτική και μιντιακή ισχύς της νεοναζιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι το να είσαι ουδέτερος σημαίνει να επιτρέπεις στους ισχυρούς να ενεργούν ανεμπόδιστα.

Οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να κινητοποιηθούν –ή τουλάχιστον να πειστούν να πάρουν θέση συμπάθειας– για την υπόθεση του αντιιμπεριαλισμού θα παραμείνουν ως εφεδρεία για τους εκμεταλλευτές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο πρόθυμοι να διαδώσουν το επαναστατικό ψέμα για τη ρωσική και κινεζική «επιθετικότητα» και τον «ιμπεριαλισμό». Υπάρχει λοιπόν κάτι το οποίο οι ταξικοί μας εχθροί το κατανοούν πριν απ' τους εργάτες: τη σημασία της αποτυχίας μας να πάρουμε θέση σε αυτό το κομβικό σημείο, στη σύγκρουση αυτή, από την οποία θα κριθεί η μοίρα της ανθρωπότητας για τις επόμενες δεκαετίες.

Στα Βαλκάνια, όπου οι εθνικοαπελευθερωτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις πολέμησαν γενναία για να κερδίσουν την ανεξαρτησία και την ελευθερία των λαών τους στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, με αγώνες που είχαν κεντρική σημασία στον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, βλέπουμε για άλλη μια φορά ότι η στάση σας μπορεί να επηρεάσει την έκβαση ενός πολέμου που είναι στα πρόθυρα να εξελιχθεί σε 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακριβώς όπως οι ιμπεριαλιστές έχουν χρησιμοποιήσει κάθε τέχνασμα για να σπάσουν τους λαούς των Βαλκανίων σε μικροσκοπικές αντιμαχόμενες ομάδες, ατελείωτα αντιπαρατιθέμενες, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας, οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις πρέπει να ασκήσουν όλη τους τη δύναμη για να δημιουργήσουν μια ενωτική δύναμη, γιατί μόνο με το να στεκόμαστε ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε μέχρι την τελική ελευθερία.

Διασπασμένοι, καθιστούμε εαυτούς ανόητα εργαλεία των καταπιεστών μας. Ενωμένοι, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να μας σταματήσει.

Αυτό είναι το καθήκον που έχει θέσει η Πλατφόρμα: να είναι η κινητήρια δύναμη για τη συγκέντρωση όλων εκείνων των γνήσιων αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον κόσμο, ώστε οι φωνές τους να μπορούν να ενισχυθούν σε κάθε χώρα και περιοχή και το μήνυμά τους να γίνει κατανοητό από τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους λαούς παντού:

Ήττα για τη νεοναζιστική πολεμική συμμαχία. Ενότητα και νίκη στην αντίσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου