Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Εχθρός τους δεν είναι ο COVID-19, αλλά ο ίδιος ο λαός!

 

Εχθρός τους δεν είναι ο COVID-19, αλλά ο ίδιος ο λαός!

του Δημήτρη Πατέλη

«Φωνή της Πάρου» 2021.2.14

Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει πεδίο της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και του δημόσιου βίου που δεν έχει αλλάξει ριζικά: από τους εγκλεισμούς και τους περιορισμούς μετακίνησης, μέχρι το σύνολο της οικονομικής ζωής και των πολιτικών δραστηριοτήτων.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της κυβέρνησης των αυτοαποκαλούμενων «αρίστων», μίλησε για «πόλεμο με αόρατο εχθρό», για ανάγκη «συστράτευσης» του συνόλου της κοινωνίας υπό την ηγεσία του, για άνευ όρων «εμπιστοσύνη στην ηγεσία», μιας και αυτή, κατά δήλωσή του: 1. «Έχει πρώτο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας» και 2. Μιλά και ενεργεί εξ ονόματος της επιστήμης. Το μόνο που απαιτείται απ’ το λαό, βάσει αυτού του σεναρίου, είναι να επιδείξει «ατομική ευθύνη» με την άνευ όρων πειθάρχηση και υπακοή του! Η ηγεσία προβάλλει εδώ ως απόλυτος φορέας εξουσίας, την οποία ασκεί ως φορέας της ηθικής και του λόγου της επιστήμης, δηλαδή, της απόλυτης αλήθειας.   

Αλλού έχω δείξει πως χρησιμοποιούνται από το καθεστώς επιστήμη και επιστήμονες για να προσδώσουν κύρος στους εκάστοτε χειρισμούς του.

Ας δούμε λοιπόν πως «κάνει πόλεμο» κατά της πανδημίας η κυβέρνηση. Παρά τις εγκληματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία το 2021 είναι μειωμένες κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020: από τα 4,829 δισ. ευρώ, που ήταν το ανώτατο πλαφόν δαπανών το 2020 για το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 523 εκατ. για παρεμβάσεις σχετικές με Covid-19, το 2021 το ανώτατο πλαφόν δαπανών πέφτει στα 4,257 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 131 εκατ. προορίζονται για τη διαχείριση της πανδημίας! Το μόνιμο προσωπικό της Υγείας μειώθηκε 2,5%! Τι έκανε για τους όρους ασφάλειας στην εργασία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου συνωστίζονται καθημερινά οι εργαζόμενοι;

Πως λέγεται αυτός που στην πιο κρίσιμη φάση του πολέμου υπονομεύει το στράτευμα σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό, υποδομές, εφόδια, επιμελητεία κ.λπ.;

Πόσο αποτελεσματικά έχει διεξαχθεί ο πόλεμος από το «επιτελείο των αρίστων»; Ενδεικτικά αναφέρω: η Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας, που επλήγη πρώτη απ’ την πανδημία, με πληθυσμό 1.400.000.000, έχει 4,636 νεκρούς από COVID-19. Η Ελλάδα, με πληθυσμό 10.691.204, έχει 6.000 νεκρούς!

Κατά τον Βλαντιμήρ Ίλιτς Ουλιάνοφ (Λένιν) «Οι άνθρωποι ήταν πάντα και θα είναι πάντα τα απλοϊκά θύματα της απάτης και της αυταπάτης στην πολιτική, όσο δεν θα μάθουν ν’ αναζητούν πίσω από τις διάφορες ηθικές, θρησκευτικές, πολιτικές και κοινωνικές φράσεις, διακηρύξεις, υποσχέσεις, τα συμφέροντα τούτων η εκείνων των τάξεων».

Πως ιεραρχεί τις ανάγκες το καθεστώς; Κατά 6% ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ (από Δεκέμβρη 2019 μέχρι Δεκέμβρη 2020)! Εχθρός του δεν είναι ο COVID-19, αλλά ο ίδιος ο λαός!

Δημήτρης Πατέλης :  Αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης  dpatelis@isc.tuc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου