Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Διακήρυξη του Βελιγραδίου: Το ανερχόμενο κύμα του παγκόσμιου πολέμου και τα καθήκοντα των αντι-ιμπεριαλιστών

Διακήρυξη του Βελιγραδίου: Το ανερχόμενο κύμα του παγκόσμιου πολέμου και τα καθήκοντα των αντι-ιμπεριαλιστών

17 Δεκέμβρη 2022

Βρισκόμαστε σε μια στιγμή μεγάλου κινδύνου για τους εργαζόμενους και όλους τους καταπιεσμένους λαούς, κατά την οποία η ιμπεριαλιστική πολεμική εκστρατεία μας ωθεί προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Καθώς η επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αποτυγχάνει τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά, η απελπισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ να διασώσουν την ηγεμονική τους θέση στον κόσμο σημαίνει ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν, αλλά αντίθετα αναζητούν τρόπους να επεκτείνουν και να παρατείνουν τον πόλεμο. Ενάντια σε όλα τα δεδομένα, φαίνεται ότι οι ιμπεριαλιστές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι μπορούν να βρουν έναν τρόπο να εκμηδενίσουν κάθε αντίσταση στην κυριαρχία τους και να βγουν νικητές.

Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουμε την προοπτική ο πόλεμος στην Ουκρανία να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας – καθώς και του ξεσπασματος εχθροπραξιών σε πολλά άλλα μέτωπα ανατολικότερα. Οι πρόσφατες προκλήσεις των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, παράλληλα με την αδιάκοπη αύξηση των εντάσεων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και την Κίνα σε κάθε τομέα, καθιστούν την προοπτική αυτή ξεκάθαρη.

Σε όλη την ανατολική Ευρώπη, οι εργαζόμενοι ποτίζονται με ιστορικά ψεύδη, αντικομμουνισμό, ρωσοφοβία και εθνικιστικό δηλητήριο, ώστε να είναι έτοιμοι για τη συμμετοχή τους στον επόμενο γύρο, σαν δυνάμεις του πολέμου δι’ αντιπροσώπων, εάν οι δυνάμεις της Ουκρανίας εξαντληθούν.

Εδώ, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο κραυγαλέο παράδειγμα της καταστροφικής προσπάθειας του ιμπεριαλισμού για κυριαρχία στην περιοχή: Την κατοχή της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου από το ΝΑΤΟ. Από τον αιματηρό πόλεμο για την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας το 1999, το Κόσοβο είναι μια εστία προβλημάτων, όπου ανθεί το έγκλημα και η διακίνηση ναρκωτικών, υπό την απόλυτη κυριαρχία του Camp Bondsteel - της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ εκτός των ΗΠΑ.

Η σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο υποδαυλίζεται ακατάπαυστα, δημιουργώντας το ενδεχόμενο έκρηξης ανά πάσα στιγμή. Εν τω μεταξύ, οι αρχές-μαριονέτες της λεγόμενης "Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου" συνεχίζουν να τρομοκρατούν τον εναπομείναντα σερβικό πληθυσμό στην περιοχή που διοικούν.

Σε αυτή τη στιγμή ιστορικής σημασίας, εμείς, τα υπογράφοντα κόμματα, συμφωνούμε ότι τα ακόλουθα ουσιώδη σημεία πρέπει να γίνουν σαφή στις μάζες του κόσμου και να καθοδηγήσουν το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό μας έργο:

1. Οι συγκρούσεις που έχουν ήδη ξεσπάσει ή επαπειλούνται δεν είναι μεμονωμένα και τοπικά ζητήματα, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους.

2. Ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι το αποτέλεσμα της "ρωσικής επιθετικότητας" αλλά της ίδιας της δυτικής ιμπεριαλιστικής πολεμικής προσπάθειας – συγκεκριμένα της πολεμικής προσπάθειας των ΗΠΑ.

3. Ο πόλεμος στην πραγματικότητα ξεκίνησε όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρηματοδότησαν, εξόπλισαν και οργάνωσαν ένα φασιστικό πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014 και η ρωσική πλευρά, στη συμμαχία της με τους λαούς του Ντονμπάς, διεξάγει έναν πόλεμο αυτοάμυνας και εθνικής απελευθέρωσης ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση.

4. Η πολεμική εκστρατεία εναντίον της Κίνας και της ΛΔ Κορέας είναι επίσης αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και, ανεξάρτητα από το ποιος θα ρίξει τον πρώτο πυροβολισμό, αν οι επαπειλούμενες συγκρούσεις ξεσπάσουν στην Κορέα ή την Ταϊβάν, αυτοί οι πόλεμοι θα είναι επίσης πόλεμοι αντιιμπεριαλιστικής αυτοάμυνας και εθνικής απελευθέρωσης που θα διεξαχθούν από τον κορεατικό ή/και τον κινεζικό λαό.

5. Η ικανότητα της Ρωσίας και της Κίνας να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους άλλους δεν υποδηλώνει επεκτατικές φιλοδοξίες ή ιμπεριαλιστική οικονομία - βασίζεται σε δεκαετίες σχεδιασμού για αυτοάμυνα, που ξεκίνησαν από τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της ΕΣΣΔ και της ΛΔ Κίνας.

6. Δεν υπάρχουν οικονομικά δεδομένα που να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της Κίνας ή της Ρωσίας ως ιμπεριαλιστικών. Πρόκειται για χώρες που δεν ζουν από την υπερεκμετάλλευση ή τη λεηλασία του κόσμου. Δεν υποβάλλουν άλλες χώρες σε υποδούλωση στρατιωτική, τεχνολογική ή χρέους. Αντίθετα, οι ευνοϊκοί όροι εμπορίου και η τεχνολογική και στρατιωτική βοήθεια που προσφέρουν δίνουν στις μικρότερες αναπτυσσόμενες χώρες την ευκαιρία να ξεφύγουν από την ιμπεριαλιστική υποδούλωση.

7. Η Ρωσία και η Κίνα είναι στόχοι ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, επειδή τόσο διατηρώντας τη δική τους ανεξαρτησία, όσο και βοηθώντας άλλα έθνη να αποκτήσουν τη δική τους, αποτελούν σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ηγεμονία των ιμπεριαλιστών.

8. Η αυξανόμενη συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας προσφέρει ελπίδα στους λαούς του κόσμου: ελπίδα για μια εναλλακτική λύση στην κυριαρχία των ΗΠΑ και την ιμπεριαλιστική υπερεκμετάλλευση. Ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό στρατόπεδο είναι η καλύτερη άμυνα των λαών μας ενάντια στα επιθετικά σχέδια της αιμοδιψούς συμμαχίας του ΝΑΤΟ - η καλύτερη άμυνά μας ενάντια στη διαφαινόμενη απειλή του πυρηνικού πολέμου.

9. Οι αντιπολεμικοί ακτιβιστές πρέπει να κινητοποιήσουν τις μάζες στις χώρες τους για μια εκστρατεία ενεργητικής άρνησης συνεργασίας με την ιμπεριαλιστική πολεμική προσπάθεια με στόχο να σαμποτάρουν με κάθε δυνατό τρόπο τον πολεμικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ. Πρέπει να αρνηθούμε να πολεμήσουμε ή να βοηθήσουμε τους στρατούς του ΝΑΤΟ (άμεσους ή δι’ αντιπροσώπων). Πρέπει να αρνηθούμε να μεταφέρουμε προσωπικό και υλικό του ΝΑΤΟ. Πρέπει να αρνηθούμε να επιτρέψουμε στις βάσεις του ΝΑΤΟ να λειτουργούν ανεμπόδιστα στα εδάφη μας. Πρέπει να αρνηθούμε να κατασκευάσουμε ή να προμηθεύσουμε οπλισμό και άλλο ζωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Πρέπει να αρνηθούμε να μεταδώσουμε, να τυπώσουμε ή να διανείμουμε τα ψέματα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας και να αρνηθούμε να συνεργαστούμε με τους ιμπεριαλιστικούς εμπορικούς πολέμους και τους πολέμους των κυρώσεων.

10. Η επιταχυνόμενη πολεμική εκστρατεία, η οικονομική κρίση, η διατροφική κρίση πείνας, η περιβαλλοντική κρίση και πολλά άλλα καθιστούν απολύτως σαφές ότι η ανάγκη να καταργηθεί το ιμπεριαλιστικό οικονομικό σύστημα είναι πιο επείγουσα από ποτέ.

11. Τα συνθήματα των πραγματικών αντι-ιμπεριαλιστών σε αυτή την εποχή πρέπει να είναι:

Ήττα στην ιμπεριαλιστική συμμαχία υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ! Νίκη στην αντίσταση! Καμία συνεργασία με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου