Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Συνάδελφοι,
Στις 6, 7, 8 Δεκέμβρη διεξάγονται οι εκλογές στο σωματείο μας. Η συγκυρία μέσα στις οποίες πραγματοποιούνται είναι κρίσιμη τόσο για τους εργαζόμενους τεχνικούς, όσο φυσικά για όλο το λαό και την ίδια τη χώρα.
Το νέο σκληρό μνημόνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τα μέτρα των προηγούμενων, βαθαίνει τη φτωχοποίηση του εργαζομένου λαού, δυναμώνει την εξάρτηση της χώρας και παγιώνει τη σκληρή επιτροπεία από το κουαρτέτο των δανειστών (ΕΕ ,ΕΚΤ ,ΕΜΣ, ΔΝΤ). Υπό το πρίσμα των ανωτέρω και με αυτά τα νέα στοιχεία («πρώτη φορά αριστερά» = τρίτο μνημόνιο) η ευθύνη της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της όλων των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου για την κατάντια της χώρας, την χρεοκοπία της και τη διάλυση του παραγωγικού της ιστού παραμένει και είναι καταφανέστατη. Το ευρωπαϊκό όραμα της ντόπιας ολιγαρχίας έχει καταρρεύσει και κρατιέται μόνο με την τρομοκρατία και την εξαγορά ορισμένων στρωμάτων, ότι «αν φύγουμε από το μαντρί θα καταστραφούμε», «δεν υπάρχει εναλλακτική στο σήμερα παρά μόνο η καταστροφή», «θα χάσουμε τα ΕΣΠΑ και τις επιδοτήσεις», «θα πεινάσουμε» κλπ.
Η κατάσταση στο χώρο μας δεν είναι καλύτερη. Τρομακτική ανεργία και μετανάστευση, βάθεμα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, απουσία συλλογικής σύμβασης, επαναφορά στις υπέρογκες εισφορές και μάλιστα αναδρομικά, που αδυνατούν να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι, καταλήστευση των αποθεματικών του ταμείου για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής, πλήρης ανατροπή κάθε κοινωνικοασφαλιστικού κεκτημένου, άγρια φορομπηξία ιδιαίτερα στους μισθωτούς με μπλοκάκι, έναντι ή απληρωσιά, απολύσεις, τρομοκρατία.
Συνάδελφοι, είναι προφανές ότι η θετική δράση του σωματείου και της πλειοψηφίας του, της Αριστερής Πρωτοβουλίας δηλαδή (παρά τις όποιες αδυναμίες), η αντιεργοδοτική και αντί ΕΕ κατεύθυνση, οι μάχες που δίνει σε χώρους δουλειάς και ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της φιλοεργοδοτικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, δεν είναι αρκετή για να αντιστρέψει την κατάσταση. Είναι φυσικά απολύτως απαραίτητες και τις εκτιμούμε θετικά (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διατηρούμε την κριτική μας αντίληψη). Όπως έδειξε η πείρα, ούτε ο δρόμος της συνδικαλιστικής συγκρότησης με συντονιστικά σωματείων μπορεί από μόνος του να ανατρέψει την επίθεση και να ανασυγκροτήσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα την αναγκαιότητα της οποίας φραστικά αναγνωρίζουν όλες οι δυνάμεις που δρουν στο σωματείο. Αντιθέτως, οι μνημονιακές πολιτικές προχωράνε ακάθεκτες και στο χώρο μας (όλοι όσοι δουλεύουμε ξέρουμε πως μετά τη ψήφιση του κάθε μνημονίου οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν σε όλα τα επίπεδα). Το ποιος φταίει για τη μέχρι σήμερα πορεία είναι σημαντικό ζήτημα αλλά δεν είναι της στιγμής. Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι κατανοούμε πως η λύση των ζωτικών μας προβλημάτων απαιτεί πολιτική διέξοδο και με τη σειρά του αυτό απαιτεί κατ’ αρχήν κεντρικό πολιτικό μέτωπο που θα εξελιχτεί σε κοινωνικό-πολιτικό και θα προβάλλει μια άμεση συνεκτική πολιτική προγραμματική πρόταση διεξόδου από τη κρίση και θα προωθεί μέτρα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε βάρος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών με επίκεντρο την αποδέσμευση από την ΕΕ και την ευρωζώνη· μέτωπο που θα μπορεί να συγκεντρώσει λαϊκή πλειοψηφία χωρίς να θέτει αυστηρά ιδεολογικά κριτήρια. Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αφενός μεν για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, αφετέρου δε για τη μαζικοποίηση των σωματείων, έτσι ώστε αυτά να διαδραματίσουν το σύγχρονο ρόλο τους, να αποτελέσουν σύγχρονα σχολεία μαζικού ταξικού αγώνα και να ξεπεράσουν την κρίση που δεν αφήνει ανεπηρέαστο ούτε το σωματείο μας. Υπηρετώντας αυτή τη κατεύθυνση οι υπογράφοντες την ανακοίνωση θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με το σωματείο μας στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους με όλες τις μορφές πάλης μαζί με όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως διαφορών για όλα τα προβλήματα που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική και η εργοδοτική επίθεση, επιζητώντας ακόμα και την πιο μικρή νίκη και κατάκτηση.
Με βάση αυτά δηλώνουμε ότι στις επικείμενες εκλογές του σωματείου θα στηρίξουμε την Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, αφού θεωρούμε ότι ως παράταξη και ως πλειοψηφία στο σωματείο το κράτησε σε ταξική κατεύθυνση παρά τις όποιες ελλείψεις ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε έστω και αν ορισμένες φορές αυτό γινόταν με στρεβλό τρόπο να συνδυάσει τα ειδικά αιτήματα του κλάδου (και τα γενικότερα εργατικά) με ριζοσπαστικά πολιτικά αιτήματα σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση (αποδέσμευση από ΕΕ και ευρώ, στάση πληρωμών –διαγραφή του χρέους, εθνικοποίησης τραπεζών και στρατηγικών τομέων) χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση τη συμφωνία με το σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Επίσης διαπιστώσαμε ότι πληροί σε μεγάλο βαθμό ένα βασικό κριτήριο για μας, που είναι η δημοκρατική λειτουργία.
Τέλος, εμείς από την πλευρά μας προσβλέποντας σε μια μελλοντική ευρύτερη συνεργασία και αμοιβαία συντροφική αλληλεγγύη, θεωρούμε την παρούσα στήριξη μια «μετωπική» κίνηση, με την οποία παραμερίζουμε τις όποιες διαφωνίες μας σε θεωρητικό επίπεδο, και για αυτό το λόγο καλούμε τα μέλη και τα στελέχη της Αριστερής Πρωτοβουλίας να μην μείνουν μόνο στη συνδικαλιστική συσπείρωση αλλά να πάρουν και τις ευθύνες που τους αναλογούν και στο πολιτικό επίπεδο.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΣ 3ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Τα υπογράφοντα μέλη του σωματείου:
1) Παντελής Βασιλείου, Αθήνα, Χημικός Μηχανικός
2) Ξενοφών Μπακούρας, Αθήνα, Μηχανικός Περιβάλλοντος
3) Γιούλη Βλάχου, Μηχανικός Υπολογιστών, Χανιά
4) Νίκος Γεωργαντώνης, Μηχανικός Υπολογιστών, Χανιά
5) Κωνσταντίνος Τσάκωνας, Μηχανικός Υπολογιστών, Αθήνα
6) Νίκος Σωτηρέλης, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Χανιά
7) Κώστας Γιάννης, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, Χανιά
8) Χριστίνα Μπαλωμενάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Χανιά
9) Αλίκη Κόκα, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Χανιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου