Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Στοχευμένη απεύθυνση πολιτευτικού χαρακτήρα προς τη χανιώτικη εκλογική πελατεία από τον απερχόμενο πρύτανη κ. Β. Διγαλάκη...

Στοχευμένη απεύθυνση πολιτευτικού χαρακτήρα προς τη χανιώτικη εκλογική πελατεία από τον απερχόμενο πρύτανη κ. Β. Διγαλάκη... 
Δημήτρης Πατέλης
Η λογοδοσία και ο έλεγχος των αιρετών οργάνων ενός ΑΕΙ είναι εκ των ων ουκ άνευ όρος της στοιχειώδους δημοκρατικής λειτουργίας της πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης. Ευχής έργο θα ήταν να λειτουργούσε οργανικά στο πλαίσιο: πραγματική αιρετότητα (ευρύτερη δημοκρατική και αδιάβλητη), ενδελεχής έλεγχος από τη βάση, τακτή και έκτακτη λογοδοσία στη βάση του Ιδρύματος (χωρίς εν κρυπτώ και παραβύστω αποφάσεις και τετελεσμένα γεγονότα), εκ περιτροπής ανάληψη υπεύθυνων θέσεων και ανακλητότητα (όποτε ο έλεγχος και η λογοδοσία -στη διάρκεια της θητείας- αποκαλύπτουν μη ανταπόκριση στα καθήκοντα της αρχής).«» 
Ο απολογισμός και η λογοδοσία έχουν νόημα κυρίως κατά τη διάρκεια της θητείας και όχι άμα τη λήξει της, ώστε να προλαμβάνονται πράγματα. Ο κ. Διγαλάκης προβαίνει σε απολογισμό εκ των υστέρων, στο τέλος της θητείας του, δηλ. πρακτικά σε ανακοίνωση των πεπραγμένων που αυτός κρίνει ως ευπρόβλητα, τα οποία θα είναι -εκ των πραγμάτων- τετελεσμένα. Ακόμα και εάν κατά τον απολογισμό που διοργανώνει επισημανθούν αδυναμίες, σφάλματα, αστοχίες και εν γένει χειρισμοί που δεν λειτούργησαν προς όφελος της κοινότητας του Ιδρύματος, αυτό δεν θα έχει την παραμικρή επίπτωση στον ίδιο, μιας και λήγει η θητεία του. Άρα, το όλο σχήμα δεν συνιστά διόλου δημοκρατική λειτουργία λογοδοσίας και ελέγχου. 
Είναι όμως μια άριστη ευκαιρία για τη διοργάνωση ενός «κοσμικού γεγονότος» στην πόλη μας, με την αντίστοιχη δημοσιότητα, τις «δημόσιες σχέσεις» και την αυτοπροβολή του κ. Διγαλάκη. Οι προθέσεις του είναι προφανείς και στη διατύπωση της «Πρόσκλησης σε εκδήλωση Δημόσιου Απολογισμού Πρυτανικής Θητείας» https://www.tuc.gr/index.php?id=8094&tx_tucforum_forumdisplay%5Btopic%5D=26088&tx_tucforum_forumdisplay%5Baction%5D=show&tx_tucforum_forumdisplay%5Bcontroller%5D=Topic . Ο κ. Διγαλάκης εκεί δεν απευθύνεται στην κοινότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά πρωτίστως στη δυνητική εκλογική πελατεία των Χανίων, προβάλλοντας «κεντρικό στόχο να καταστήσουμε το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα των Χανιωτών ως ένα από τα πλέον Καινοτόμα και Παραγωγικά της χώρας»! Μάλιστα! Ώστε «Ίδρυμα των Χανιωτών»! Ως δάσκαλος του Πολυτεχνείου, δεν ήξερα ότι αυτό είναι τοπικού χαρακτήρα. Νόμισα ότι κατά το Σύνταγμα, ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, είναι Δημόσιο, άρα ανήκει σ' όλο τον Ελληνικό Λαό και βρίσκεται στα Χανιά, έχει την έδρα του εδώ... Ακριβώς με αυτή του την πανελλαδική, πανανθρώπινη και παγκόσμια εμβέλεια, ως Ανώτατο επιστημονικό και εκπαιδευτικό Ίδρυμα κοσμεί την πόλη μας και την αναδεικνύει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και όχι με τον «τοπικό» χαρακτήρα του.   
Σημειολογικά συνάδει με τις προθέσεις του κ. Διγαλάκη και η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της «εκδήλωσης Δημόσιου Απολογισμού της Πρυτανικής Θητείας 2013-2017» 29.11.17. Δεν επιλέγεται λοιπόν χώρος του Ιδρύματος (για μια διαδικασία που θα έπρεπε να αφορά πρωτίστως την κοινότητα του Ιδρύματος), αλλά το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (Πλατεία Έλενας Βενιζέλου, Χαλέπα)! Θα έλεγε κανείς: τι το μεμπτό σε αυτή την επιλογή. Η απάντηση θα ήταν: τίποτε, εάν ο κ. Πρύτανης είχε συμβάλλει κατά τη θητεία του ουσιαστικά στην ώσμωση του Ιδρύματος με την πόλη, στην οργανική σύνδεσή του με την κοινωνία των Χανίων, ως πολιτιστικό και πνευματικό Ίδρυμα με σαφή κοινωνική, πολιτισμική αναφορά και απεύθυνση, με τακτές εκδηλώσεις στα τόσα ακίνητα που διαθέτει και εντός της πόλεως. Σε εκδηλώσεις όπου θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και τόσες πολιτισμικές ομάδες που διαθέτει το Ίδρυμά μας, η φοιτητιώσα νεολαία.  
Στα πλαίσια αυτών των προθέσεων του απερχόμενου πρυτάνεως θα πρέπει να εξετασθεί και η προετοιμασία Ειδικού ιστότοπου για τον απολογισμό του έργου του στο Πολυτεχνείο Κρήτης με χρήματα του Ιδρύματος (βλ. σχετικό δημοσίευμα στον τύπο: «Ιστοσελίδα με ξένα κόλλυβα», Μ. Διονέλλη, Εφημερίδα των Συντακτών, 22.11.2017 https://www.efsyn.gr/arthro/istoselida-me-xena-kollyva ).
Δύο ορόσημα σηματοδοτούν την θητεία του κ. Διγαλάκη: η βράβευση του εκλιπόντος Επιτίμου Προέδρου της Ν.Δ. και τα φιλόδοξα σχέδια για εμπλοκή του Ιδρύματος σε ξενοδοχειακή επιχειρηματική δραστηριότητα. Αμφότερα κλείνουν το μάτι στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Έχουμε λοιπόν σαφείς ενδείξεις περί του ότι ο κ. Διγαλάκης μεθοδεύει πολιτευτική δραστηριότητα στην εκλογική πελατεία των Χανίων, με εφαλτήριο την πρυτανική του θητεία... Όλα κλιμακώνονται βάσει των καλύτερων παραδόσεων της παράταξης που υπηρέτησε πιστά εντός του Ιδρύματος και θα υπηρετήσει και εκτός αυτού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου