Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Διεθνής διάσκεψη της Σεούλ με θέμα “Ένας πόλεμος, δύο μέτωπα”, Μάιος 2023


4η συνάντηση, Μάιος 2023

Διεθνής συνδιάσκεψη της Σεούλ "Ένας πόλεμος, δύο μέτωπα", Μάιος. 2023

Στις 15 Μαΐου, η Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα πραγματοποίησε τη Διεθνή Συνδιάσκεψη της Σεούλ στο ξενοδοχείο Ramada Seoul Dongdaemun στη Νότια Κορέα.

Μόλις δύο μήνες μετά τη Διεθνή Συνδιάσκεψη στο Καράκας τον περασμένο Μάρτιο, ακολουθώντας τη συγκρότησή της στη Διεθνή Συνδιάσκεψη στο Παρίσι τον περασμένο Οκτώβριο και τη διεξαγωγή της Διεθνούς Συνδιάσκεψης στο Βελιγράδι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα διοργάνωσε τη Διεθνή Συνδιάσκεψη της Σεούλ με θέμα "Ένας πόλεμος, δύο μέτωπα".

Στη διάσκεψη συμμετείχαν 25 κόμματα και πολιτικές οργανώσεις από 23 χώρες της Ασίας, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ 8 κόμματα από 8 χώρες συμμετείχαν γραπτώς και μέσω βίντεο.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία στην Ανατολική Ευρώπη και του επικείμενου πολέμου στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν στην Ανατολική Ασία, την επέκταση της τριμερούς στρατιωτικής συμμαχίας ΗΠΑ-Νότιας Κορέας-Ιαπωνίας, η οποία είναι η "ασιατική εκδοχή του ΝΑΤΟ" και την όξυνση της φασιστικής καταστολής, καθώς και τα καθήκοντα των παγκόσμιων αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Επίσης εξήγγειλαν τη Διακήρυξη της Σεούλ, με την οποία συμφώνησε η πλειοψηφία των συμμετεχόντων με επευφημίες.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας, Yang Goeun, προήδρευσε της διάσκεψης. Αποτελούνταν από τρεις ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα, τις ομιλίες έκαναν ο Δημήτριος Πατέλης (εκπρόσωπος της Συλλογικότητας Αγώνα για την Επαναστατική Ενοποίηση της Ανθρωπότητας, Ελλάδα), η Βαλτική Πλατφόρμα (Λετονία), ο Peter Gal (μέλος του προεδρείου του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος), Milan Krajča (Αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας, Τσεχική Δημοκρατία), Bartosz Bieszczad (Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας), Aleksandar Đenić (Εκτελεστικός Γραμματέας του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας, Σερβία), Malyguine Nil (Κομμουνιστικό Κόμμα, Ελβετία), Juan José Sánchez (Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας), Andrea Mencarelli (Δίκτυο Κομμουνιστών, Ιταλία), Sandro Scardigli (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Τμήματος Εξωτερικών του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος), Yannick Duterte (Πόλος της Κομμουνιστικής Αναγέννησης στη Γαλλία), Dmitrii Kuzmin (μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας, Ρωσία), Klara Azhybekova (γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κιργιζίας) και ένας από τους διοργανωτές διάβασε την ανακοίνωση του συνδέσμου "Η Κορέα είναι μία", από το Βέλγιο.

Στη δεύτερη ενότητα μίλησαν: ο Ricardo Molina (πρώην αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας), ο Eduardo Goncalvesserra (Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας), Coulibaly Adama (Dynamique Unitaire Panafricaine) και ο Charles Hoareau (εκπρόσωπος της Association Nationale des Communistes). Ο Derek Ford (Κόμμα για τον Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση) συμμετείχε μέσω βίντεο. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από το Λαϊκό Κόμμα του Παναμά, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Περού, την Vanguardia Española, την Ένωση Προλεταριάτου, το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα του Μαυροβουνίου, Levica (Β. Μακεδονία) και τον Leonid Shkolnikov (Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Λευκορωσία).

Στην τρίτη ενότητα, μίλησαν οι: Joti Brar (Αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας Μαρξιστικό-Λενινιστικό), το Παρατηρητήριο της Στρατιωτικής Συμμαχίας των ΗΠΑ (Ιαπωνία), Luis Aravena (Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής - Προλεταριακή Δράση), Christopher Joseph Helali (Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ). Ένας από τους διοργανωτές διάβασε την ομιλία του Stephen Cho (Συντονιστής του Διεθνούς Κορεατικού Φόρουμ).

Στο τέλος της διάσκεψης, η Joti Brar διάβασε τη "Διακήρυξη της Σεούλ: Η ανερχόμενη παλίρροια του παγκόσμιου πολέμου στην ανατολική Ασία".

Στις τελικές παρατηρήσεις του, ο διοργανωτής δήλωσε ότι "Για μας, δύο συνθήματα "Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!" και "Λαός, ενωμένος, ποτέ νικημένος!". " είναι η επιστημονική μας πεποίθηση που αποδεικνύεται στην πράξη" και "η Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα υψώνει το λάβαρο του αντιιμπεριαλισμού και συνεχίζει σθεναρά να προχωράει αταλάντευτα και με συνέπεια στους μαζικούς καθώς και στους ιδεολογικούς αγώνες", "εμείς, ο λαός θα βάλουμε τέλος στον ιμπεριαλισμό και τους εντεταλμένους του με ενότητα και αγώνα, και θα φέρουμε την ημέρα της ανεξαρτησίας και της απελευθέρωσης, την ημέρα της επανάστασης και της νίκης τότε που ο λαός θα είναι κυρίαρχος της πολιτικής και της οικονομίας του".

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διεθνή Διάσκεψη της Σεούλ φωτογραφήθηκαν μαζί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης της Σεούλ που συντάχθηκε από τους συμμετέχοντες με ομοφωνία:

Διακήρυξη της Σεούλ: Η ανερχόμενη παλίρροια του παγκόσμιου πολέμου στην ανατολική Ασία

Κατανοούμε:

- Πως η παγκόσμια ιμπεριαλιστική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά συστημική κρίση, από την οποία τα μονοπώλια προσπαθούν απεγνωσμένα να απεγκλωβιστούν εις βάρος των μαζών του κόσμου.

- Ότι καθώς η οικονομική κρίση επιδεινώνεται, η προσπάθεια των εκμεταλλευτών να βρουν και να ελέγξουν τις ευκαιρίες απόσπασης κέρδους, η προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους με κάθε κόστος, παίρνει όλο και πιο απελπιστικές διαστάσεις και σπρώχνει τον κόσμο ανελέητα σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

- Πως αυτός ο πόλεμος, όπως και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι που προηγήθηκαν, πηγάζει από τις αναπόφευκτες αντιφάσεις που είναι ενσωματωμένες στο σύστημα παραγωγής για το κέρδος - αντιφάσεις που απέκτησαν παγκόσμιο εύρος μαζί με την καπιταλιστική αγορά.

- Ότι κανένα κόστος δεν θα θεωρηθεί πολύ μεγάλο από τους εκμεταλλευτές, εάν τελικά καταφέρουν να αποκαταστήσουν τη ζήτηση στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά. Αυτό ελπίζουν να το πετύχουν μέσω της τεράστιας επέκτασης της ανάγκης για εξοπλισμούς και μέσω της ανάγκης για ανοικοδόμηση μετά την τεράστια καταστροφή ζωών, προϊόντων και υποδομών.

- Πως η λογική του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού είναι ασύμβατη και απροσπέλαστη από τη λογική των ανθρώπινων όντων- και ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μάζες έχουν σταθερά αποδειχθεί ανίκανες να πείσουν τους εκμεταλλευτές να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους μέσω της δύναμης των ορθολογικών επιχειρημάτων, όσο αυτονόητες κι αν είναι οι αλήθειες που προσπαθούμε να παρουσιάσουμε σχετικά με τις κοινές ανθρώπινες ανάγκες ή την αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή.

Εμείς, οι συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη της Παγκόσμιας Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας στη Σεούλ, δηλώνουμε τα εξής:

- Πως η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία προκλήθηκε από την ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία εκπαίδευσε και κατεύθυνε τις νεοναζιστικές της δυνάμεις να καταληστέψουν το λαό και τους πόρους της χώρας, μετατρέποντας το στρατό της σε μια δύναμη αντιπροσώπων, για να χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικός κριός σε μια μακροχρόνια ιμπεριαλιστική επιδίωξη να καταστραφεί η ακεραιότητα, η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Ρωσίας και να ανοιχθεί το τεράστιο έδαφός της στην απρόσκοπτη λεηλασία από τις δυτικές εταιρείες και τους επενδυτές.

- Πως η ίδια επιθετική ιμπεριαλιστική συμμαχία πιέζει για το άνοιγμα περισσότερων μετώπων στον πόλεμο που διεξάγει με γνώμονα τα κέρδη της στην ανατολική Ασία, και για το σκοπό αυτό έχει περάσει δεκαετίες δημιουργώντας στρατούς αντιπροσώπων στην Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, τους οποίους ελπίζει να χρησιμοποιήσει με παρόμοιο τρόπο για να καταστρέψει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κίνας και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, ανοίγοντας το λαό και τους πόρους τους στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία και υπερεκμετάλλευση.

- Πως αυτές οι περιοχές, αν και χωρίζονται από χιλιάδες χιλιόμετρα, συνδέονται στενά μεταξύ τους, αποτελώντας δύο μέτωπα σε έναν παγκόσμιο πόλεμο που διεξάγεται και επιταχύνεται από τους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι προσπαθούν να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους τους και να διατηρήσουν το αποτυχημένο σύστημά τους με κάθε μέσο.

- Πως ο λαός της Νότιας Κορέας, που υποφέρει κάτω από το τριπλό βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, ζει τα τελευταία 78 χρόνια σε αποικιοκρατική υποτέλεια στις ΗΠΑ, οι βάσεις των οποίων εξουσιάζουν τη χώρα τους, οι αξιωματικοί τους κατευθύνουν το στρατό τους, οι επενδυτές τους ελέγχουν την οικονομία τους και οι μυστικές υπηρεσίες τους κατευθύνουν όλο το πλαίσιο της κοινωνικής και πολιτικής τους ζωής.

- Πως ο επανεξοπλισμός της Ιαπωνίας αποσκοπεί στην ενίσχυση των στρατιωτικών δομών των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και στην ενίσχυση των στρατών αντιπροσώπων που έχουν στη διάθεσή τους οι ιμπεριαλιστές για τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων πολέμων τους εναντίον της Κίνας και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας.

- Πως η φασιστική μαριονέτα Yoon Suk-yeol και η κυβέρνησή του στη Σεούλ ενεργούν για λογαριασμό των Αμερικανών εντολοδόχων τους και ξεπουλάνε τα συμφέροντα των Κορεατών συμπατριωτών τους εκστομίζοντας όλο και πιο πολεμοχαρείς και απερίσκεπτες δηλώσεις που δείχνουν την ετοιμότητά τους να οδηγήσουν τη χώρα σε πόλεμο ανά πάσα στιγμή.

- Πως, διεξάγοντας ακατάπαυστα προκλητικές ασκήσεις για πυρηνικό πόλεμο και για "επιχειρήσεις αποκεφαλισμού" της ηγεσίας εναντίον της ΛΔ Κορέας στο έδαφος της Νότιας Κορέας, πάνω από τον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας και στα νερά της Νότιας Κορέας, η "τριμερής συμμαχία" ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αναγκάζει το λαό και το στρατό της ΛΔ Κορέας σε μόνιμη πολεμική ετοιμότητα, χωρίς ποτέ να γνωρίζει πότε μια από αυτές τις "πρόβες" θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για μια πραγματική εισβολή.

- Πως η καλύτερη άμυνα για τον κορεατικό λαό από αυτή την παραφροσύνη είναι η αναδυόμενη βόρεια τριπλή συμμαχία ΛΔΚ-Κίνας-Ρωσίας, των οποίων η αυξανόμενη συνεργασία στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα προσφέρει ελπίδα διαφυγής από τα νύχια του ιμπεριαλισμού στους λαούς όλης της περιοχής.

- Πως χρησιμοποιώντας τον κορεατικό λαό και τη γη του ως απλά αναλώσιμα πιόνια στις κινήσεις τους για τον έλεγχο του εδάφους και των πόρων αυτού που ξεκάθαρα βλέπουν ως "μεγάλη σκακιέρα" - όπως ακριβώς έκαναν με το λαό της Ουκρανίας και ετοιμάζονται να κάνουν με το λαό της Πολωνίας, των χωρών της Βαλτικής, της Ταϊβάν και αλλού - οι ιμπεριαλιστές δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο λίγο νοιάζονται για τις ζωές των μαζών της ανθρωπότητας.

- Πως με αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα ότι παρά τα μετέπειτα λόγια τους για το "ποτέ ξανά", τα "δικαιώματα των εθνών", τα "ανθρώπινα δικαιώματα" και την "ισότητα", οι ηγεμονικές τους πεποιθήσεις παραμένουν αναλλοίωτες από τις μέρες που έριχναν τους εργάτες του κόσμου στα χαρακώματα και μπροστά στα κανόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου κατά δεκάδες χιλιάδες.

- Πως ανεξάρτητα από το ποιος θα ρίξει την πρώτη βολή σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των πολέμων που επωάζονται στη Νότια Κορέα και στην Ταϊβάν, οι στρατοί της ΛΔ Κορέας και της Κίνας θα διεξάγουν πόλεμο αυτοάμυνας και εθνικής απελευθέρωσης.

- Πως η πλευρά που προκαλεί την πυρηνική αντιπαράθεση και που έχει ωθήσει τόσα άλλα κράτη να αναπτύξουν αυτά τα εξαιρετικά καταστροφικά όπλα για να μην αναγκαστούν να υποταχθούν σε αποικιακή υποτέλεια, είναι ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ. Ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα και ότι το έκανε μόνο όταν ήταν σίγουρη ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα σε είδος.

- Πως ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ο πλήρης παγκόσμιος πυρηνικός αφοπλισμός είναι να καταστραφεί μια για πάντα το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό παγκόσμιο σύστημα παραγωγής για το κέρδος και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και έθνους από έθνος. Σε αυτή την προσπάθεια, όλη η προοδευτική ανθρωπότητα πρέπει να είναι σταθερά στο πλευρό εκείνων που πολεμούν τη νεοναζιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον πλανήτη ή ποιο μπορεί να είναι το σημερινό κοινωνικό τους σύστημα.

- Πως η πρωταρχική αντίφαση στον κόσμο σήμερα είναι αυτή μεταξύ του ιμπεριαλιστικού μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της πλειοψηφίας της ανθρωπότητας που υποφέρει, και ότι το πρωταρχικό καθήκον των σοσιαλιστών και των αντιιμπεριαλιστών είναι να μεγιστοποιήσουν τις δυνάμεις που μπορούν να συγκεντρωθούν για να νικήσουν αυτόν τον εχθρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου